DeLorean FAQ

Aankoop

Hoe kom ik aan een DeLorean?
Er staan er met enige regelmaat te koop op websites zoals hieronder weergegeven of in de Automerkenspeurders in de zaterdageditie van De Telegraaf.
Voor leden van DCN is er een zg. Techniekblad beschikbaar: 'vinden van een DeLorean in Nederland'.
Wanneer je niet goed weet of de auto die wordt aangeboden past bij je budget en vaardigheden, zijn er bij de club mensen te vinden die je nuttige tips willen geven.
Mocht je er zelf één te koop hebben zien staan noteer dan het kenteken en het Vehicle Identification Number en geef ons dit s.v.p. door. Het VIN staat op het aluminium plaatje dat zich bevindt bij de sluiting van het linker portier of op het dashboard direct achter het voorruit.
Wanneer je meer aanbod van DeLorean's wilt bekijken, is het verstandig zelf een advertentie te plaatsen (bijv. in De Telegraaf).
DeLorean's te koop

Naar boven
 
Wat kost een DeLorean?
Belangrijker is wat een DeLorean waard is. De waarde wordt o.m. bepaald door:
 • de staat waarin de auto zich bevindt;
 • de updates die de auto heeft;
 • het kilometrage/milage van de auto.
Als vuistregel kan worden gegeven dat een DeLorean in goede staat een verkoopwaarde heeft van € 19.000 tot € 23.000.
Het spreekt voor zich dat dit geen vast gegeven is. De prijs wordt bepaald door vraag en aanbod.
Uitzonderlijk mooie auto's (daar zijn er een handvol van in Nederland) gaan deze waarde behoorlijk te boven.
Als DeLorean's in Nederland voor lagere bedragen worden aangeboden dan gaat het in de meeste gevallen om auto's waarvoor, om die in goede staat te brengen, aanzienlijke bedragen moeten worden neergeteld. Daardoor komt de aanschaf van de auto vaak toch nog op de eerder genoemde bedragen uit. 
Met name door de hoge kosten van sommige onderdelen kan dit flink oplopen.
Naar boven
 
Import van een DeLorean (vanuit US)
De vraag of je beter een auto (vanuit de US) kan importeren, wordt bepaald door de eigen omstandigheden. Het is meestal niet goedkoper om een auto te importeren, maar in veel gevallen kun je er wel een auto in een betere staat kopen. 
Bovendien is er meer aanbod. Zeker wanneer je kijkt bij de dealers die verspreid zitten door de US.
Als belangrijkste reden te kiezen voor import is dat het chassis minder te leiden heeft gehad van het klimaat en dat de onderdelen makkelijker verkrijgbaar zijn dan in ons land, zodat het onderhoud beter uitgevoerd kon worden.
Om een indicatie te krijgen van het aanbod bij DMCNews. Let echter wel op: er komt soms nog 'sales tax' bij (terug te vragen bij uitvoer), verschepingskosten, import en BTW. Meer hierover bij de pagina over import.
Naar boven
 
Waarop letten bij aankoop?
Hiervoor bestaat een checklist. Een samenvatting is te vinden op de pagina met kooptips. Bovendien is er een een download in PDF formaat beschikbaar van het Vehicle Inspection Report. Dit is te lezen met b.v. Adobe Acrobat reader.
Naar boven
 
Kan ik hulp krijgen bij de aankoop (keuring)?
In Nederland is er een bedrijf dat zich heeft gespecialiseerd in het onderhoud van de DeLorean: DMC Europe.
Tevens is DCN een samenwerking aangegaan met een taxateur. Deze taxateur kan u ook behulpzaam zijn bij uw aankoopkeuring. 
Ook is meer informatie te vinden op de Classic Car Taxatie pagina.
Naar boven
 

Eigendom

Kan ik de DeLorean als dagelijkse auto gebruiken?
De DeLorean is al meer dan 30 jaar oud. Dit betekent dat wanneer je deze auto als dagelijkse auto wil gebruiken, je er rekening mee moet houden dat deze minder betrouwbaar is dan een nieuwe auto. Ook zijn de onderdelen over het algemeen wel goed verkrijgbaar, maar daarvoor zijn doorgaans langere levertijden (moeten soms uit de US komen). Dit betekent dat de auto wel eens meerdere weken stil kan staan. Bovendien kan je de DeLorean niet 'even' naar de dealer brengen, maar zijn er enkele gespecialiseerde bedrijven in Nederland. Dit vergt wel 'enige flexibiliteit' van de DeLorean eigenaar. Wanneer je dit (en meer) ingecalculeerd hebt, is de DeLorean best als dagelijkse auto te gebruiken. Houdt echter wel rekening met het feit dat de DeLorean geen stuurbekrachtiging en een behoorlijke draaicirkel heeft. Verder zijn er meerdere technische verschillen met de hedendaagse auto.
Naar boven
 
Is de verzekeringspremie hoog?
Wanneer je de auto 'all-risks' wil verzekeren, is het verstandig een verzekering te nemen op basis van taxatie-waarde. De DeLorean valt nog niet onder een 'old-timer' verzekering, omdat deze nog niet oud genoeg is.
Het is daarom belangrijk dat je een verzekeringsmaatschappij hebt die je auto verzekert op basis van artikel 275.
Dit doen lang niet alle maatschappijen. Bij ons secretariaat zijn adressen bekend. Belangrijk bij deze vorm is dat er meestal een maximum jaarkilometrage aan gebonden is (vaak 5.000 km).
Als vuistregel kun je veelal gebruiken dat 1,5 à 2% van de waarde wordt berekend als premie. Hierbovenop komt nog de assurantiebelasting.
Bij hogere kilometrages stijgt de verzekeringspremie vanzelfsprekend mee!
Naar boven
 
Waar kan ik de DeLorean verzekeren?
Voor de keuze van een verzekeringsmaatschappij zijn een aantal zaken belangrijk, zoals je leeftijd, het jaarkilometrage, of je de auto als 2e auto gebruikt.
Wat voor de één gunstig is, is voor de ander ongunstig bij een verzekeringsmaatschappij, daarom is het moeilijk een maatschappij te noemen.
Wel is het belangrijk dat je een verzekeringsmaatschappij kiest die je auto verzekert op basis van artikel 275.
Wanneer je de DeLorean als 2e auto gebruikt en niet onder de 25 jaar bent, heeft de KNAC voor velen gunstige condities. Als je geen lid bent van de KNAC, dan moet je dat wel worden om zo'n verzekering bij hen te kunnen afsluiten. Geen ramp, want in het lidmaatschap zit tevens pechhulp van de Wegenwacht van de ANWB. Verder geldt de pechhulp voor de auto waarin je op dat moment rijdt: pechhulp is dus niet kentekengebonden!www.knac.nl.
Naar boven
 
Hoe kom ik aan een taxatie voor de verzekering?
DCN is een samenwerking aangegaan met een beëdigd taxateur. Deze taxateur stelt de waarde van uw DeLorean voor de artikel 275 klassieker verzekering vast (verzekering tegen taxatiewaarde). 
Meer informatie is te vinden op de Classic Car Taxatie pagina.
Naar boven
 
Hoeveel bedraagt de houderschapsbelasting?
De houderschapsbelasting van de DeLorean is thans niet meer van toepassing omdat de DeLoreanmeer dan 25 jaar oud is en dus wegenbelastingvrij!
Naar boven
 
Hoe weet ik welke updates de auto heeft gehad?
De club heeft een lijst met alle updates samengesteld. Deze updates zijn opgenomen in een zogenaamd techniekblad dat voor leden vanaf onze site is te downloaden.
Een overzicht van alle techniekbladen is te vinden op deze pagina.
Naar boven
 
Wat voor benzine gebruikt de DeLorean?
Standaard heeft de DeLorean heeft een katalysator en rijdt op Euro 95 (loodvrije) benzine. Bij veel DeLoreans in Nederland is inmiddels de katalysator verwijderd hetgeen een gunstige invloed heeft op het vermogen.
Naar boven
 

Onderhoud

Hoe onderhoud ik een DeLorean in Nederland?
Wanneer je zelf niet in staat bent de DeLorean te onderhouden en te repareren, zijn hiervoor meerdere mogelijkheden.
 • De auto in onderhoud te geven bij DMC Europe.
 • De auto in onderhoud te geven bij een klassiekerspecialist.
 • Noodzakelijke reparaties laten uitvoeren door een 'vakgarage'
 • Afhankelijk van de reparatie deze door een Renault, Peugeot of Volvo dealer laten uitvoeren.
 • Veelal weten deze partijen niet goed hoe aan de juiste onderdelen te komen, bovendien kan de besteltijd nogal oplopen wanneer deze in de US moeten worden besteld, mede doordat de bedrijven in de US graag zaken doen met een bekende partij.
Wellicht is het handig lid te worden van onze vereniging.
Het is wel verstandig dat de garage die u kiest, zich op de hoogte stelt van de specifieke punten van de DeLorean - zoals het afstellen van de deuren - omdat anders grote schade aan de auto toegebracht kan worden.
Onderdelen in Nederland zijn, behoudens enkele carrosseriedelen, redelijk tot goed verkrijgbaar.
Naar boven
 
Zijn onderdelen goed verkrijgbaar in Nederland?
De algemene onderdelen, zoals accu, banden e.d. zijn goed verkrijgbaar, al is het vaak even zoeken en passen. De onderdelen voor de motor komen grotendeels overeen met de Volvo, Renault of Peugeot V6 motor. De onderdelen voor de versnellingsbak zijn afkomstig van de Renault. Dus via deze dealers zijn de onderdelen veelal te bestellen.
Onderdelen in Nederland zijn beperkt verkrijgbaar
Voor de overige onderdelen, verwijzen we naar ons aparte hoofdstuk onderhoud.
Naar boven
 
Hoe vaak moet de auto een kleine beurt hebben?
De olie in de PRV motor dient met regelmaat ververst te worden. De oliekanalen in het motorblok willen anders nog wel eens verstopt raken. Hiervoor is het beslist aan te raden de DeLorean elke 7.500 km een olieverversbeurt te geven. Mocht je niet zo veel rijden, dan is het toch wel verstandig elk jaar de olie te verversen.
Naar boven
 
Zijn er nog meer van deze onderhoudstips?
Wanneer de olie ververst wordt, is het aan te raden ook even de aandrijving van de km-teller achter het linkervoorwiel te smeren. Een kleine moeite en het voorkomt een kostbare reparatie.
Naar boven
 
Hoe vind ik het juiste onderdeel (nummer)?
Wanneer je zelf de auto wilt onderhouden, heb je van tijd tot tijd onderdelen nodig. Hiervoor is het handig dat je het onderdeelnummer kunt vinden, om dit zonodig te bestellen.
Op onze pagina download zijn zowel de onderdelen manual als Onderdelen programma te downloaden. Ook kan gebruik gemaakt worden van de onderdelenlijst op de website van DMC Houston
Tevens is een cross reference list voor de meest gangbare onderdelen opgenomen in dit programma.
Naar boven
 
Hoe krijg ik de spiegels weer mooi zwart?
De zwarte kunststof delen willen nogal eens verweren en daardoor grijs worden. Hiervoor zijn middelen verkrijgbaar dat deze onderdelen weer als nieuw maken. Valma Plastishine is zo'n middel, verkrijgbaar bij Halfords. Hiermee maak je stootrubbers, spiegels, handgrepen, binnendeurstijlen, voorspoiler, achterbumper, de kunststof delen achter de deur, maar ook de binnenruimte van het motorcompartiment weer prachtig zwart.
Deze behandeling dient elk jaar herhaald te worden, afhankelijk van het gebruik vaker.
Naar boven
 
Hoe krijg ik het RVS weer mooi schoon?
Dit is heel eenvoudig: gebruik een scheutje afwasmiddel (voor de vaatwas) in een emmer met (warm) water, wrijf met een spons met de schuurgroeven mee het vuil uit de groeven. Spoel hierna de auto af met water. Herhaal zonodig deze behandeling. Je zult zien dat de auto weer prachtig gaat glimmen. Ook zijn RVS reinigers te koop (bij de club). Gebruik NOOIT schuurmiddelen of schuursponsjes, daarmee wordt de schuurstructuur (de "grain") van het RVS beschadigd!
Naar boven
 

De auto

Welke verschillen zijn er tussen de DeLorean's?
De DeLorean kent een tweetal uitvoeringen: automatic en 5-speed.
De auto werd ook twee kleuren bekleding geleverd: zwart of grijs (leder).
Hieronder worden de verschillen in kofferdeksels weergegeven:
  [Afbeelding: embleem.jpg]
Wel of geen belijning Kofferdeksel, Benzineklep of Embleem Kofferdeksel.
Tevens zijn er verschillende updates aan de auto uitgevoerd.
Naar boven
 
Wat is het verbruik van de DeLorean?
Het verbruik zal van auto tot auto verschillen en van chauffeur tot chauffeur. Als vuistregel kan worden gehanteerd dat bij een gemiddeld gebruik het verbruik op ca. 12,5 l per 100 km uitkomt.
Naar boven
 
Zijn alle DeLorean's technisch gelijk?
Afgezien van de uiterlijke kenmerken (met of zonder benzineklep, gleuven, schakeluitvoering of automaat, en grijs- of zwartlederen bekleding, zijn er in de loop van de productie een aantal modificaties aan de auto uitgevoerd. Deze zijn terug te vinden in het Techniekbladen.
Naar boven
 
Wat is het gewicht van de DeLorean
Het gewicht van de DeLorean bedraagt 1.281 kg (automaat) of 1235 kg (handgeschakeld).
Naar boven
 

Algemeen

Ik heb een andere vraag
Wanneer je een andere vraag hebt over de aankoop van een DeLorean, kan je die stellen via de contact pagina.
Naar boven
Aankoop
 1. Hoe kom ik aan een DeLorean?
 2. Wat kost een DeLorean?
 3. Import van een DeLorean (vanuit US)
 4. Waarop letten bij aankoop?
 5. Kan ik hulp krijgen bij de aankoop (keuring)?

Eigendom
 1. Kan ik de DeLorean als dagelijkse auto gebruiken?
 2. Is de verzekeringspremie hoog?
 3. Waar kan ik de DeLorean verzekeren?
 4. Hoe kom ik aan een taxatie voor de verzekering?
 5. Hoeveel bedraagt de houderschapsbelasting?
 6. Hoe weet ik welke updates de auto heeft gehad?
 7. Wat voor benzine gebruikt de DeLorean?

Onderhoud
 1. Hoe onderhoud ik een DeLorean in Nederland?
 2. Zijn onderdelen goed verkrijgbaar in Nederland?
 3. Hoe vaak moet de auto een kleine beurt hebben?
 4. Zijn er nog meer van deze onderhoudstips?
 5. Hoe vind ik het juiste onderdeel (nummer)?
 6. Hoe krijg ik de spiegels weer mooi zwart?
 7. Hoe krijg ik het RVS weer mooi schoon?

De auto
 1. Welke verschillen zijn er tussen de DeLorean's?
 2. Wat is het verbruik van de DeLorean?
 3. Zijn alle DeLorean's technisch gelijk?
 4. Wat is het gewicht van de DeLorean

Algemeen
 1. Ik heb een andere vraag